Title


Acasa Ecografii Recuperare Analize Medicale Medicina Muncii

Utile

Va rugam sa consultati aceasta sectiune pentru a afla in ce conditii se efectueaza anumite servicii medicale.

A) CONDITII RECOLTARE ANALIZE MEDICALE:

    RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN
Recoltarea exudatului faringian se realizeaza corect dimineata,inainte de toaleta cavitatii orale(majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene) si inainte de a consuma alimente sau lichide.Daca recoltarea nu se poate efectua in aceste conditii(de exemplu la copii),trebuie sa existe un interval de aproximativ  3-4 ore de la ultima masa sau ultimul periaj.Foarte important este ca recoltarea exudatului faringian sa se efectueze inainte de inceperea tratamentului  cu antibiotice  sau alte substante antibacteriene.  Recoltarea probei pentru efectuarea culturii exudatului faringian se realizeaza in departamentul de recoltare probe biologice al laboratorului de personal calificat. 

RECOLTAREA PROBELOR DE URINA
EXAMEN BIOCHIMIE URINA SI SEDIMENT URINAR 

Se recolteaza prima urina de dimineata,intr-un recipient de unica folosinta(eprubeta) care este furnizat de laborator,colectand primul jet de urina si avand grija ca recipientul sa fie inchis etans,pentru a evita varsarea sau contaminarea urinei.
   UROCULTURA
Se recolteaza prima urina de dimineata,intr-un recipient steril de unica folosinta,numit urocultor,furnizat de laborator.Foarte important pentru calitatea rezultatului obtinut este respectarea modului corect de colectare a urinei:se face toaleta regiunii uro-genitale cu apa si sapun;nu se foloseste prosop pentru uscarea regiunii;se urineaza o cantitate mica in toaleta(este urina contaminata cu germenii microbieni prezenti in mod normal in regiunea distala a uretrei)si apoi se colecteaza urina in urocultor;nu se atinge dopul recipientului de niciun obiect sau de zona urogenitala.Transportul probei de urina la laborator trebuie sa se faca in max 2 ore de la recoltare;daca acest lucru nu este posibil,proba va fi tinuta la +4 grade Celsius.Se recomanda recoltarea urinei pentru urocultura inainte de inceperea tratamentului antibiotic la 48-72 ore de la inceperea terapiei antibacteriene si  dupa 3-5 zile de la terminarea acestuia.

RECOLTAREA PROBEI DE URINA DIN 24 ORE

In cazul analizelor de laborator care se efectueaza din urina din 24 ore,modul corect de colectare a urinei si de conservare a acesteia  sunt hotaratoare  pentru obtinerea unor rezultate corecte.Este posibil ca medicul  sa va recomande oprirea medicatiei cu 12-24 ore inainte de colectarea urinei.
Modul corect de recoltare este urmatorul:
-la ora 7.00 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina(poate urina si la o alta ora dar va retine ora recoltarii)
-se retine intreaga cantitate de urina din urmatoarele 24 ore,colectand  intr-un recipient pe care il pastreaza la frigider
-a doua zi la ora 7.00(sau la exact 24 ore de la inceperea procedurii de colectare a urinei)pacientul urineaza si retine si aceasta urina
-din intreaga cantitate de urina colectata si omogenizata prin agitare, se aduce la laborator intr-un recipient curat de unica folosinta aproximativ 40-100 ml urina. 

COPROCULTURA
Recoltarea materilor fecale in scopul efectuarii coproculturii(examenul coprobacteriologic al materiilor fecale)se realizeaza in coprorecoltor steril prevazut cu mediu de transport,prin prelevarea cu ajutorul linguritei din recipient,din 3-4 zone diferite ale bolului fecal,in special din zonele cu mucus sau sange,daca acesta este prezent.Transportul probei la laborator se realizeaza in max 2-3 ore de la recoltare,fara a fi pastrata la frigider.

 EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC
Pentru recoltare se folosesc coprocultoare din material plastic de unica intrebuintare. Cele mai multe izolari se obtin din scaunul proaspat, emis spontan. Cu ajutorul linguritei sau tijei coprocultorului se preleva portiuni din scaun cu mucus si eventual urme de sange iar cand acestea lipsesc se recolteaza boluri din 2-3 locuri diferite. Cantitatea necesara este de 10-15 g iar daca scaunul este lichid recoltorul trebuie umplut pe jumatate.

Transportul

 Prelevatele de materii fecale destinate examenelor parazitologice se transporta la laborator in cel mai scurt timp (2 ore de la prelevare) in coprorecoltoare fara mediu de transport.

DETERMINARE HEMORAGII OCULTE IN FECALE
Se recolteaza materii fecale in coprorecoltor fara mediu de transport.Nu este necesara o pregatire speciala (fiind vorba de un test imunologic, nu este necesara respectarea unei diete inaintea recoltarii). 

Recomandari pentru determinarea hemoragiilor oculte (sangerarilor oculte):
- screening-ul pacientilor asimptomatici in scopul depistarii cancerului colo-rectal (se recomanda efectuarea anuala a testului la pacientii peste 45-50 ani);
- suspiciune de hemoragie digestiva superioara sau inferioara (indiferent de etiologie: benigna sau maligna) la pacienti cu discomfort abdominal, alterari ale tranzitului intestinal, pierdere ponderala recenta sau anemie feripriva cronica inexplicabila. 

B) CONDITII EFECTUARE ECOGRAFII abdomen superior si inferior (generale):


Este recomandat ca ecografia sa se efectueze pe nemancate
Pacientului ii este recomandat sa bea jumatate de litru de apa cu 30 de minute inainte de ecografie
De asemenea pacientul nu are voie sa urineze inainte de ecografie cu jumatate de ora.
Pentru aceasta procedura nu exista riscuri, doar factori care pot influenta rezultatele, respectiv obezitatea, gazele intestinale, etc.


C) CONDITII EFECTUARE CONSULTATII (GINECOLOGIE)
Consultatia include in primul rand o discutie cu medicul ginecolog, care ii va adresa pacientei intrebari despre istoricul familial si despre problemele pe care aceasta le acuza in vederea stabilirii unui diagnostic prezumtiv.
Urmeaza examenul ginecologic care se efectueaza pe masa ginecologica in pozitie ginecologica si consta in examenul vaginal cu valve, medicul putand efectua o serie de analize (recoltare Babes-Papanicolau, examen al secretiei vaginale sau culturi din colul uterin), sau alte investigatii medicale, cum ar fi colposcopia sau ecografia transvaginala.
Pacientei ii este recomandat ca inainte cu 48 de ore de consultatie sa nu faca spalaturi intravaginale, sa faca repaus sexual si sa urineze inainte de consultatie.