10 lucruri pe care orice pacient cu diabet trebuie sa le stie

Impactul diabetului zaharat asupra populatiei este din ce in ce mai mare, in fiecare an medicii inregistrand tot mai multe cazuri de diabet. Diabetul este o boala care poate fi prevenita si tinuta sub control prin dieta si exercitii fizice, zilnic. Mai jos gasiti cateva sfaturi legate de stilul de viata de care este indicat sa tineti cont.

1. Monitorizarea nivelului de glucoza din sange

Glicemia din sange este cel mai important indicator de care trebuie sa tineti cont pentru a va putea tine diabetul in limitele normale. Astfel, este foarte important ca un pacient cu diabet sa isi masoare in mod regulat nivelurile glicemiei.

2. Exercitiile fizice

Exercitiile fizice sunt cel mai natural si recomandat mod pentru a va ajuta sa mentineti nivelul de zahar din sange la o valoare optima. Glucoza este metabolizata mai bine de organism atunci cand faceti exercitii fizice. Miscarile musculare conduc la o absorbtie mai mare a zaharului de catre celulele musculare si ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange.

3. Atentie la carbohidrati!

Este important sa aveti un program regulat de mese, sa nu sariti peste mese, iar de fiecare cand consumati carbohidrati sa ii asociati cu proteine.

4. Spuneti “NU” indulcitorilor artificiali

Indulcitorii artificiali pot perturba capacitatea organismului de a regla nivelul de zahar din sange, provocand modificari metabolice care pot fi un precursor al diabetului zaharat. Recomandarea este sa nu mai inlocuiti zaharul cu indulcitorii artificiali.

5. Mentineti o greutate corporala constanta

Obezitatea este cauza principala a multor boli, inclusiv a diabetului. Daca sunteti supraponderali si diabetici, ar trebui sa va aduceti greutatea corporala la un nivel recomandat pentru varsta, activitatea desfasurata si inaltimea Dumneavoastra, si sa o mentineti printr-un meniu echilibrat si exercitii fizice zilnice.

6. Aveti grija la nivelul colesterolului!

Diabetul, daca nu este tratat corect, poate influenta nivelul colesterolului din sange. Pentru siguranta sanatatii Dumneavoastra, este recomandat ca cel putin o data pe an sa se verifice, prin analizele recomandate de medic, valorile colesterolului.

7. Adaugati fibre in dieta Dumneavoastra

Alimentele bogate in fibre sunt recomandate pentru a fi incluse zilnic in meniul bolnavilor de diabet. De asemenea, o dieta bogata in fibre va ajuta la scaderea posibilitatii aparitiei diabetului zaharat tip 2.

8. Control oftalmologic periodic

Nivelul ridicat de zahar din sange poate avea impact si asupra vederii Dumneavoastra. Astfel, cu trecerea timpului, poate fi afectata vederea, iar controlul de rutina la oftalmolog este obligatoriu.

9. Verificati-va picioarele

La fel ca si in cazul controlului oftalmologic, anual trebuie efectuata o verificare a picioarelor, pentru a va asigura ca acestea nu au fost afectate de catre diabet.

10. Aveti grija de rinichi

Daca aveti diabet zaharat, cu trecerea timpului acesta va va afecta si rinichii. Un control de specialitate, de 2 ori pe an, ar trebui efectuat de fiecare diabetic.

 

Sfaturile de mai sus sunt recomandate bolnavilor de diabet, cu mentiunea ca acestea trebuie sa intregeasca tratamentul recomandat de catre medicul curant. Daca aveti intrebari despre diabetul zaharat sau despre nutritie, va stau la dispozitie cu raspunsuri in platforma ConsultaDoctor. Instalati aplicatia pe telefon, alegeti specialiatea de interes pentru Dumneavoastra (diabet si boli de nutritie), descrieti simptomele, iar in cel mai scurt timp voi reveni cu sfaturi si recomandari.

De asemenea, va astept si in clinicile Medic Line Prosper si Vitan. Gasiti adresele aici, iar pentru programari puteti sa sunati la numerele de telefon 021.312.82.82 si 021.325.33.33 sau sa accesati www.medic-line.ro

 

Doctor Laura Garboan, medic specialist diabet si boli de nutritie

Search

+