Bolile de ochi. Diagnosticul de cataracta

Cand diagnosticul de cataracta este pus, pacientul isi pune automat urmatoarele intrebari:
– Sunt prea tanar pentru a avea cataracta?
– Poate fi cataracta vindecata prin tratament medicamentos?
– Operatia de cataracta este obligatorie? Ce se intampla daca nu ma operez?
– Cat timp pot amana operatia?

Cataracta si glaucomul sunt pericole nevazute ale vederii! Cataracta este cea mai frecventa cauza a diminuarii treptate, fara dureri, a vederii la persoane cu varsta de peste 40 de ani sau a persoanelor in varsta.

 

De ce eu?
Cu toate ca este cunoscut faptul ca apare la toate varstele, cataracta este mai frecventa la persoanele in varsta. Expunerea la anumite frecvente luminoase intense sau expunerea la radiatiile ultraviolete cresc riscul de aparitie a acestei boli.

 

Poate fi cataracta vindecata prin tratament medicamentos?
In ciuda tuturor incercarilor de pana acum, nu a fost gasit un tratament medicamentos care sa vindece cataracta. Utilizarea antioxidantilor poate incetini, prin proprietatile anti-imbatranire, evolutia cataractei. Recomandarea este sa nu dati crezare tuturor medicamentelor miraculoase aparute pe piata si sa nu folositi picaturi de ochi cu substante necunoscute deoarece acestea pot face mai mult rau globului ocular si pot provoca inclusiv reactii alergice.

 

Cand este momentul potrivit pentru operatia de cataracta?
Raspunsul este greu de dat si acesta variaza in functie de stilul de viata al pacientului, de profesia acestuia si de nevoile vizuale. Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, este o decizie care trebuie luata pe baza cat mai multor informatii. Astfel, pacientul trebuie sa discute cu medicul chirurg despre procedura propriu-zisa si despre recuperarea postoperatorie pentru a alege cel mai bun moment pentru operatie. Scopul operatiei este de a imbunatati calitatea vietii si a vederii pacientului. Asa cum spuneam mai sus, momentul trebuie ales in functie de nevoile pacientului si de activitatea zilnica desfasurata. De exemplu, dificultatile in citire sau in condusul unei masini pot afecta viata pacientului, iar in astfel de cazuri acestia aleg sa se supuna cat mai repede interventiei chirurgicale.
Multi pacienti aleg sa faca operatia cand cataracta se afla intr-un stadiu incipient. In cazul cataractei aflata intr-un stadiu avansat, nu este indicat ca operatia sa fie amanata mult timp deoarece sansele de reusita sunt mai reduse, iar perioada de recuperare este mai indelungata.

Daca simtiti ca ochii Dumneavoastra obosesc repede si ca vederea este incetosata, trebuie sa va adresati medicului oftalmolog. Iar pentru un control oftalmologic de specialitate va astept in cadrul clinicilor Medic Line Prosper si Medic Line Vitan. Adresele clinicilor sunt aici, iar numerele de telefon la care va puteti programa sunt 021.312.82.82/0769.077.700 si 021.325.33.33/0773.387.044

Pentru ca tehnologia ne ajuta sa fim mai aproape de pacienti chiar si cand acestia nu pot ajunge in cabinetul medicului, ma gasiti si pe platforma ConsultaDoctor.ro. Trebuie sa va instalati aplicatia pe telefon, sa alegeti specialitatea Oftalmologie si sa-mi descrieti simptomele pentru a va putea ajuta cu sfaturi privind starea Dumneavoastra de sanatate.

 

Dr. Morarescu Ioana, medic primar oftalmologie

Search

+