diabet zaharat

Diabetul Zaharat

Diabetul zaharat este o boala cronica care implica tulburări ale mai multor metabolisme – glucidic, lipidic si proteic. Diabetul face parte din cadrul bolilor metabolice cronice (ex: dislipidemia, hiperuricemia, guta, steatoza hepatica nonalcoolica, obezitatea), iar când se regăsesc simultan minim 3 dintre aceste modificări, alcătuiesc împreuna sindromul metabolic.

Insulina, este un hormon produs in mod natural de pancreas si are rolul de a transporta glucoza în celulele organismului care va fi folosita în celule pentru producerea de energie. Insulina ajuta astfel la controlul nivelului de glucoza din sânge.

Diabetul zaharat apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau produce insulina, dar aceasta nu este utilizata în mod eficient, în consecința glucoza va rămâne in sange la valori anormal de mari (creste glicemia peste valorile normale) iar celulele periferice nu primesc energia necesara. Glucoza este principala sursa de energie si provine din alimentele pe care un individ le consuma (ca principii nutritive se numesc carbohidrati sau glucide) .

 

Statistici alarmante privind diabetul zaharat

Conform Federației Internationale de Diabet (IDF), pe glob, la sfârșitul anului 2019:

  • 1 din 11 dintre persoanele adulte ( grupa de vârsta 20-79 ani) are diabet zaharat (o cifra totala de aprox. 463 milioane de oameni ).
  • 1 din 5 dintre persoanele cu diabet zaharat are vârsta peste 65 ani ( aprox. 136 milioane de oameni).
  • 2 din 3 dintre persoanele cu diabet zaharat provin din mediul urban ( 310,3 milioane de oameni ).
  • 1 din 13 dintre persoanele adulte (grupa de vârsta 20-79 ani) are toleranta alterata la glucoza – prediabet ( o cifra totala de aprox. 374 milioane de oameni).
  • 1 din 6 din sarcinile duse la termen ( aprox. 20 milioane de gravide) e diagnosticata cu hiperglicemie pe timpul sarcinii si 84 % dintre aceste sarcini vor dezvolta diabet gestational.
  • 3 din 4 dintre persoanele cu diabet zaharat (79%) provin din tarile cu nivel scăzut si mediu de dezvoltare.
  • 10% din cheltuielile globale de sănătate sunt alocate diabetului zaharat.

 

Principalele simptome care anunța debutul sau decompensarea diabetului zaharat

(Atenție!– ele nu sunt obligatorii sa fie prezente simultan sau la toți indivizii, existând variații mari de la o persoana la alta):

  • Sete exagerata
  • Respirație (halena) cetonica (cu miros specific de mere putrezite)
  • Urinare frecventa si în cantități mari
  • Foame exagerata si apetit crescut pentru zahar sau produse făinoase
  • Pierderea în greutate inexplicabila
  • Oboseala
  • Iritabilitate, nervozitate
  • Prezenta corpilor cetonici in urina
  • Vederea neclara, tulbure
  • Apariția de infecții: gingivale, cutanate, respiratorii, urinare , vaginale etc.

Diagnosticarea diabetului zaharat – criteriile OMS si ADA

GLICEMIE

BAZALA (MG/DL)

GLICEMIE LA 2H (MG/DL)

(TTGO 75 G GLUCOZA)

DIAGNOSTIC

>126

>200

DIABET ZAHARAT

100-125

140-199

PREDIABET

<100

<140

NORMAL

Medicul diabetolog-nutritionist este specialistul care :

  • va interpreta aceste valori glicemice
  • va diagnostica debutul diabetului zaharat sau a complicațiilor sale (consulturi de specialitate: cardiologic, neurologic, oftalmologic, nefrologic, psihologic, etc )
  • va iniția dieta specifica bolii diabetice si a afecțiunilor metabolice asociate (dislipidemie, hiperuricemie, guta, steatoza hepatica nonalcoolica, obezitate)
  • va monitoriza ulterior evoluția bolii si gradul complicațiilor ei prin reevaluarea periodica ( ideal la fiecare 3 luni, maxim la 6 luni: consult dialectologic, analize biologice-profil metabolic complet , hemoglobina glicozilata, consulturi interdisciplinare).

Dr. Florea Lavinia Luminita
Medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Nutritionist acreditat international SCOPE- World Obesity Federation

Search

+