eco doppler extracranian si eco doppler transcranian

Ecografie Doppler Cervico-Cerebrala

Ecografia Doppler cervico-cerebrala este o investigație imagistica în timp real, nedureroasa si nedăunătoare, care folosește ultrasunetele pentru evaluarea vaselor de la nivelul toracelui superior, gatului si capului.

Ecografia Doppler cervico-cerebrala include examenul extracranian si examenul transcranian. In funcție de situație, medicul poate opta doar pentru unul dintre examene.

Investigația începe întotdeauna cu examenul extracranian care se efectuează cu ajutorul unui transductor linear, aplicat pe piele împreuna cu un gel special. Medicul neurolog evaluează traiectul si calibrul vaselor, aspectul pereților si modul de curgere a sângelui, prezenta plăcilor de aterom si aspectul acestora, prezenta stenozelor/ocluziilor vasculare.

Examenul transcranian color-codat se efectuează cu ajutorul unui transductor cu suprafață mica si plana aplicat pe ferestrele osoase de la nivelul craniului (temporala, suboccipitala, transorbitara, submandibulara). Se evaluează modul de curgere a sângelui la nivelul arterelor cerebrale bazale pentru depistarea stenozelor/ocluziilor, malformațiilor vasculare, efectelor secundare ale stenozelor/ocluziilor extracraniene s.a. Este obligatorie efectuarea examenului extracranian înaintea celui transcranian.

Pentru Ecografia Doppler cervico-cerebrala nu exista contraindicații si nu sunt necesare pregătiri speciale pentru efectuarea acestei investigații.

Efectuarea unei ecografii Doppler a arterelor cervico-cerebrale este indicata:

 • în cazul în care ați avut un eveniment vascular ischemic in antecedente (infarct cerebral, infarct miocardic);
 • sunteți deja diagnosticat/a cu o stenoza vasculara care necesita monitorizare;
 • necesitați urmărire postendarterectomie sau angioplatie percutana cu montare de stent;
 • aveți unul sau mai multi factori de risc pentru ateromatoza si accident vascular cerebral: hipertensiune arteriala, dislipidemie (valori crescute ale colesterolului si/sau trigliceridelor), boli cardio-vasculare si ateromatoza/ateroscleroza diagnosticata la nivelul altor artere (aorta, coronare,arterele membrelor inferioare), diabet zaharat, fumatul;
 • aveți istoric familial de accident vascular cerebral sau boala cardiaca ischemica;
 • aveți un suflu in regiunea cervicala detectat ascultător de către medic in timpul examenului fizic;
 • aveți semne si/sau simptome care ridica suspiciunea unei patologii vasculare cervicocerebrale (anumite forme de dureri de cap si amețeli, amorțeli ale membrelor, țiuituri, vâjâieli in urechi, pierderi de constienta, tulburări de vedere s.a.)
 • ați fost supus/a iradierii regiunii cervico-cerebrale pentru neoplazii

În funcție de modificările evidențiate, medicul dumneavoastră va stabili tratamentul adecvat pentru prevenirea complicațiilor.

Recomandări:

Dacă ați efectuat o ecografie Doppler cervicala sau cervico-cerebrala anterior si aveți rezultatul disponibil, luati-l cu dumnevoastră.
Durata examinării variază intre 30 si 45 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate înainte de începerea investigației.

 

Dr. Dragomir Andreea
Medic specialist Neurologie
Competenta Ecografie Doppler
Competenta Eletromiografie (EMG)

 

Programati o consultatie in Clinica Medic Line Vitan

021.325.33.33

 

Lista preturi:

 • Consultație – 200 lei
 • Control (in maxim 30 zile de la consultația inițiala) – 100 lei
 • Ecografie Doppler Artere cervico Cerebrale – Examen Extracranian (vase cervicale/ de temporale) – 200 lei
 • Ecografie Doppler Artere cervico Cerebrale – Examen Extracranian + Transcranian color (vasele din interiorul capului) – 300 lei
 • Pachet: Consultație + Ecografie Doppler Artere cervico Cerebrale – Examen Extracranian – 350 lei
 • Pachet: Consultație + Ecografie Doppler Artere cervico Cerebrale – Examen Extracranian + transcranian color – 450 lei
 • Pachet: Consultație + Întocmire Referat medical  – 250 lei

Search

+