elecromiografie emg Bucuresti

Electromiografie – EMG

Examenul electrodiagnostic, denumit generic Electromiografie, are rol important în evaluarea pacienților cu boli neuromusculare.

Cele mai importante teste din cadrul electromiografiei EMG sunt:

 • studiul conducerii nervoase (NCS)
 • electromiografia cu ac (EMG)
 • alte studii speciale (stimularea nervoasa repetitiva, studiul reflexului de clipire s.a.) în funcție de patologia suspectata.

Examenul electrodiagnostic începe întotdeauna cu studiul conducerii nervoase. Rezultatele obținute prin studiul de conducere nervoasa sunt utilizate pentru planificarea si interpretarea examenului cu ac. In situații speciale, medicul poate opta doar pentru una dintre acestea.

Studiul conducerii nervoase (NCS) se realizează prin stimularea cu ajutorul unei mici descărcări de curent electric, a nervilor periferici in anumite zone ale corpului, unde sunt superficiali si accesibili si culegerea răspunsului acestora, cu ajutorul unor electrozi aplicați pe piele la anumite distante fata de locurile de stimulare, distante măsurate exact de către medicul examinator, necesare pentru calcule ulterioare.

Electromiografia cu ac se realizează prin introducerea în anumiți mușchi a unui electrod ac de unica folosința pentru a înregistra activitatea mușchiului în repaus, în contracție progresiva si contracție maxima.

Electromiografia este în general o investigație bine tolerata de pacienți, chiar dacă stimularea electrica si introducerea acului în mușchi produc un disconfort variabil în funcție de parametrii curentului aplicat, mușchii investigați si toleranta fiecărui pacient. Cooperarea cât mai buna a pacientului pe tot parcursul examinării este foarte importanta.

Pentru ca în corpul uman sunt multi nervi si sute de mușchi, electromiografia se efectuează numai în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, în care se specifica suspiciunea de diagnostic. In funcție de suspiciunea de diagnostic si după o scurta discuție cu medicul examinator si un examen fizic țintit, acesta va stabili un plan de evaluare a anumitor nervi si mușchi, astfel încât sa obțină informația necesara diagnosticului cu un minim disconfort pentru pacient.

Deoarece examinarea cu ac implica un risc minim de sângerare, ea nu se poate efectua la pacienții aflați în tratament anticoagulant (Sintrom, Trombostop, Eliquis, Pradaxa, Xarelto) sau care au tulburări de coagulare a sângelui.

Nu aplicați uleiuri sau loțiuni pe piele in ziua procedurii, deoarece acestea pot interfera cu transmiterea si culegerea semnalelor electrice.
Se recomanda ca îmbrăcămintea purtata sa fie lejera, frecvent fiind necesara examinarea copsei, umărului, spatelui.

Temperatura pielii trebuie sa nu fie sub 32-34⁰C, astfel ca in anotimpul rece va trebui sa va prezentați la clinica mai devreme cu cel putin 20 de minute fata de ora programării pentru a va încălzi.

Dacă ați efectuat un examen EMG anterior si aveți rezultatele disponibile, luați-le cu dumneavoastră.

Durata efectuării unei electromiografii variază intre 20 si 90 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate înainte de începerea procedurii.

Boli neuromusculare pentru evaluarea carora este indicata electromiografia:

 • Sindromul de tunel carpian
 • Sindromul de tunel cubital
 • Polineuropatii
 • Radiculopatii (hernii de disc)
 • Plexopatii
 • Scleroza laterala amiotrofica
 • Miastenie Gravis
 • Sindrom miasteniform
 • Boli musculare (polimiozita, distrofie musculara, alte miopatii)
 • Sindromul picioarelor neliniștite
 • Durere neuropata

Dr. Dragomir Andreea
Medic specialist Neurologie
Competenta Ecografie Doppler
Competenta Eletromiografie (EMG)

 

Programati o consultatie in Clinica Medic Line Vitan

021.325.33.33

Pret Electromiografie Bucuresti

– Electromiografie (EMG) fara ac – 250 lei
– Electromiografie (EMG) cu ac – 350 lei
– Pachet Electromiografie (EMG) Fara Ac + Consult – 400 lei
– Pachet Electromiografie (EMG) cu Ac + Consult – 500 lei

Search

+