Este tinitusul tratabil?

Despre tinitus

Tinitusul, sau tiuitul din urechi, asa cum il numim in vorbirea curenta, este de cele mai multe ori un simptom al unor tulburari ale urechii, care poate sa apara brusc si sa dispara la fel de repede, sau poate fi o problema de lunga durata, care se intinde pe cativa ani.

Tinitusul este definit ca sunetul pe care il auzim in ureche, in absenta unul stimul extern. Adica urechea aude un sunet pe care nimeni in jur nu-l aude; sunetul este emanat din interiorul urechii.

Exista mai multe tipuri de tinitus:
– Continuu / intermitent;
– Frecventa joasa / frecventa inalta / frecvente multiple;
– Pulsatil / nepulsatil;
– Intr-o singura ureche / in ambele urechi;
– Asociat cu pierderea auzului / auz normal.

Cauzele pentru aparitia tinitusului sunt multiple:
– Infectie a urechii;
– Indus de medicamente;
– Post-traumatic;
– Tumori (la nivelul urechii sau al creierului).

Cu toate acestea, exista multe cazuri in care nu este identificata cauza tinitusului; pacientul se trezeste intr-o dimineata cu sunetul in urechi.

Alaturi de o examinare amanuntita din partea unui medic ORL (inclusiv verificarea timpanului), investigatiile mai cuprind si o audiograma (test de auz) si un RMN al creierului.

Tratamentul tinitusului poate fi dificil, iar leacuri babesti nu prea exista. Desi au fost testate si recomandate mai multe medicamente, acestea nu au avut efect. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie evaluat in mod independent, iar optiunile de tratament trebuie sa fie personalizate, in functie de simptome.

Cateva sfaturi pentru suferinzii de tinitus:
– Evitati sa mai fumati;
– Evitati expunerea la sunete puternice si ascultatul muzicii in casti;
– Noaptea: tinitusul este intotdeauna mai puternic pe timp de noapte deoarece nivelul de zgomot ambiental scade. In acest caz este indicat sa pastrati in incapere un fundal sonor (televizor, radio etc.), insa cu volumul redus.

Sfaturile si informatiile de mai sus sunt orientative, iar un diagnostic exact se poate stabili in urma examinarii de catre un medic ORL. Astfel, in cazul in care unele dintre simptomele descrise mai sus va sunt cunoscute, va astept in clinica Medic Line Prosper pentru control de specialitate ORL;

Pentru programari sunati la numarul de telefon 021.312.82.82 sau online pe www.medic-line.ro

 

Search

+