spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala – Simptome, diagnostic, tratament

Artroza este o afecțiune reumatologica care consta în degradarea progresiva a cartilajului articular si formare locala de os nou. Reprezinta cea mai frecventa suferința articulara, incidenta sa crescând pe măsura înaintării în vârsta si atingând vârful în jurul vârstei de 55-75 ani, atât la bărbați cât si la femei.

Localizarea procesului artrozic se realizează, in general, la nivelul articulațiilor cu mare mobilitate:

  • genunchiul (gonartroza)
  • soldul (coxartroza)
  • mana (artroza mâinilor)
  • articulațiile coloanei vertebrale (spondiloza cervicala, toracala, lombara).

Este cunoscut faptul ca boala artrozica este asimptomatica mult timp, astfel trece neobservata. Debutul artrozei este unul lent, durerea articulara constituind cel mai important si mai persistent simptom al artrozei, indiferent de localizarea sa. Durerea articulara este principala cauza de durere cronica la vârstnici fiind de intensitate variabila în funcție de pragul individual al fiecărei persoane si variind si în funcție de localizare.

Spondiloza cervicală, tratată prin fizioterapie și kinetoterapie, afectează coloana vertebrală cervicală (în zona gâtului) și este caracterizată de apariția unor osteofite (ciocuri) în partea posterioară a vertebrelor din zona gâtului, acestea având tendința să se unească. Unele persoane prezintă și o rectitudine a coloanei cervicale (adică aceasta nu mai are curbura normală în această zonă), pensare (îngustare) de spații intervertebrale. Consecința acestor modificări sunt cracmentele (senzația că păcăne când întoarcem capul), durerile în zona posterioară a gâtului cu iradiere uneori pe umeri sau pe membrele superioare.

Simptomele spondilozei cervicale sunt :

  • durerea la nivelul coloanei cervicale care variază ca intensitate poate fi localizata strict in zona afectata sau poate iradia de a lungul rădăcinilor nervoase (de ex, brate)
  • cracmentele locale (senzația de trosnitura/pocnitura locala) la mișcarea gatului
  • limitarea mobilității locale (ex: flexia -extensia capului, datorata tot durerii locale)

In funcție de nivelul coloanei cervicale la care este localizata afectarea precum si în funcție de gravitatea si progresia spondilozei pot apărea:

  • durerea de cap la nivel occipital
  • amețeli, vertij
  • tulburări vizuale

Aceste simptome menționate pot fi accentuate de mișcările de rotație ale capului.

Tratamentul pentru spondiloza cervicală

Tratamentul constă din aplicații de proceduri de fizioterapie care să calmeze durerea și inflamația locală, precum și masaj, kinetoterapie specifică. Este important ca persoana respectivă să se ferească de frig, curenți de aer și să poarte în permanență o eșarfă în geantă în caz de nevoie (inclusiv vara). De asemenea ajută foarte mult să se doarmă pe o pernă specială numita ergonomică sau anatomică, pernă ce ajută capul să se relaxeze complet noaptea, păstrând curburile fiziologice ale coloanei cervicale.

Obiectivele tratamentului spondilozei cervicale sunt reprezentate de scăderea durerii si inflamației, creșterea mobilității articulare si ameliorarea calității vieții. Aceste obiective se dobândesc atâta prin terapia non medicamentoasa si cât si prin cea medicamentoasa, în funcție de necesitățile pacientului.

In clinica Medic Line din sectorul 5 (Prosper Plaza) puteți beneficia de numeroase proceduri de fizioterapie, kinetoterapie,
Programari telefonice !

021.312.82.82

 

Clinica Medic Line, Vitan, Bucuresti, sector

3 puteți beneficia de numeroase proceduri de fizioterapie, kinetoterapie,
Programari telefonice !

021.325.33.33

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Search

+