Tiroida si hipotiroidismul – Cauze, Diagnosticare, Tratament

Tiroida este o glanda in forma de future, situata in partea din fata a gatului. Aceasta secreta doi hormoni importanti din punct de vedere metabolic – tiroxina si triiodotironina – care sunt vitali pentru dezvoltarea fizica si mentala.

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida produce o cantitate mai mica de hormoni decat cea necesara organismului. Hipotiroidismul este mai intalnit la femei decat la barbati, iar prevalenta creste o data cu inaintarea in varsta. In decursul vietii, aproximativ 1 dintre 50 de femei si 1 dintre 500 de barbati vor fi diagnosticati cu hipotiroidism.

Simptome hipotiroidism

Simptomele care apar in mod frecvent sunt: oboseala, cresterea in greutate, constipatia, senzația de frig, pielea uscata, parul lipsit de viata, retentia de lichide, incetinirea mentala și depresia.
Simptomele mai putin frecvente sunt: vocea ragusita, perioadele menstruale neregulate sau menstruatie abundenta la femei, infertilitatea, scaderea libidoului, sindromul de tunel carpian (care cauzeaza dureri si amorteala la nivelul mainii) și pierderea memoriei sau confuzia la varstnici.
La bebelusi hipotiroidismul poate duce la intarziere mentala si fizica ireversibile, cu exceptia cazului in care tratamentul incepe sa le fie administrat acestora la scurt timp dupa nastere.

Ce se intampla daca nu urmati tratamentul pentru hipotiroidism

Este posibil sa dezvoltati un risc crescut pentru aparitia bolilor de inima. Acest lucru se datoreaza faptului ca un nivel scazut de tiroxina determina cresterea lipidelor din sange (colesterol).
Daca sunteti gravida, aveti un risc crescut de a dezvolta unele complicatii ale sarcinii. De exemplu: hipertensiune arteriala indusa de sarcina, anemie, travaliu si nastere prematura, greutate mica a fatului la nastere.

Cauze pentru aparitia hipotiroidismului

– Tiroida autoimuna, aceasta fiind si cea mai frecventa cauza
– Chirurgie sau tratament radioactiv pentru glanda tiroida
– Deficitul de iod
– Anumite medicamente

Diagnosticare Hipotiroidism

Printr-un test de sange se poate diagnostica hipotiroidismul:
– Hormon de stimulare tiroidiana (TSH). Un nivel ridicat inseamna ca glanda tiroida este subactiva.
– Tiroxina (T4). Un nivel scazut confirma hipotiroidismul.
– Anticorpii tiroidieni. Indica probabilitatea ca tiroida sa fie autoimuna.

Nota. Exista persoane cu TSH crescut, dar cu T4 normal, cunoscuta sub denumirea de hipotiroidie usoara sau subclinica. In aceasta situatie exista un risc crescut de aparitie a hipotiroidismului si este necesara reevaluarea starii de sanatate a pacientului la intervale de timp regulate.

Tratament Hipotiroidism

Tratamentul consta in administrarea de levotiroxina sub forma de comprimate, in fiecare zi. Acest medicament contine tiroxina pe care glanda tiroida nu o mai poate produce. Este recomandat ca medicamentele sa fie administrate pe stomacul gol, in fiecare dimineata, cu 60 de minute inainte de a lua micul dejun. Pentru ca anumite alimente care contin calciu, fier sau soia pot bloca absorbtia levitoroxinei in organism, este important ca adimistrarea medicamentului sa se faca conform mentiunilor de mai sus.

Cat dureaza tratamentul?

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul cu levotiroxina trebuie urmat toata viata. Exista insa cazuri cand, ocazional, procesul bolii de inverseaza.

Exista efecte secundare la tratament?

Pentru ca levotiroxina este un inlocuitor al hormonului natural secretat de organism, efectele secundare la tratament sunt foarte rare. Daca luati levotiroxina in cantitati prea mari, acestea pot duce la simptomele unei tiroide supra-active. Posibile simptome in acest caz: palpitatii, irascibilitate, transpiratie si risc crescut de osteoporoza.

Acestea sunt recomandari si informatii generale pentru hipotiroidism, iar un consult la un endocrinolog va fi necesar pentru punerea unui diagnostic pe baza analizelor medicale. Clinicile Medic Line va stau la dispozitie cu aceasta specialitate medicala, atat in clinica Medic Line Prosper, cat si in clinica Medic Line Vitan.

Tel

Dr. Grigorascu Lucica, medic primar endocrinolog

Search

+