Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

Alergia la polenul de Ambrozie

Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei.

     Ambrosia artemisiifolia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri.

     Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie, poate începe din iulie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.

      În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline. Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic prin:

  • rinoconjunctivită: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare;
  • astm: episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing (respirație șuierătoare);
  • simptome cutanate, urticarie și angioedema: leziuni de urticarie care sunt papule pruriginoase și edem dureros al țesuturilor profunde care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală  și extremitățile, putându-se ajunge la șocul anafilactic.

Cum se poate trata alergia la ambrozie?

Abordarea terapeutică este complexă și trebuie să includă:

  • Evitarea expunerii la polen -> poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.
  • Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozie -> este stabilit de medicul alergolog.
  • Imunoterapia alergen-specifică (AIT) -> este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă, la adulți și la copii - în scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau a altor sensibilizări, cât și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă - în scopul controlului simptomelor, al reducerii farmacoterapiei (în special a corticoterapiei) și al exacerbărilor.

ATENȚIE! Polenul de ambrozie favorizează apariția unor reacții alergice după consumul de banane, castraveți, pepene sau zuchini. Suplimentele botanice ce conțin Echinacea pot fi de asemenea implicate în generarea unor reacții încrucișate la pacientul alergic la polen de Ambrozie.

     Reacțiile de acest fel sunt posibile pentru că unele dintre proteinele din conținutul fructelor și legumelor sunt asemănătoare cu polenurile. Această reacție ce implică un răspuns imun încrucișat față de polenuri și alimente înrudite, este numit sindrom de alergie orală și reprezintă o formă de alergie de contact.

Ține alergiile departe. Programează-te acum și află la ce ești alergic.

 

Dr. Fărcășanu Daniela

Medic specialist Alergologie

Data: 10.08.2021
Taguri: ambrozie, alergia la ambrozie, reactie alergica, cum tratam alergia la ambrozie, reactii adverse, Medic Line, clinica privata, testeaza-te gratuit, afla la ce esti alergic
Dr. Farcasanu Daniela Medic Specialist, Alergologie
Dr. Farcasanu Daniela
Medic Specialist
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 0773 387 044
Barbu Vacarescu Direcții
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Telefon: 021 325 33 33
George Cosbuc Direcții
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Telefon: 0769 077 700

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate