Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

Coxartroza afectează șoldurile, tratează-te!

Coxartroza sau artroza șoldului este o afecțiune prin care cartilajul articular din șold se diminuează progresiv până la dispariție. Cartilajul articular este ca un fel de cauciuc ce se găsește în articulații între oase pentru a nu le lăsa să se frece între ele și pentru a absorbi șocurile.

Coxartroza este de două feluri: primară și secundară.

Coxartroza primară apare la pacienții cu o vârstă mai mare de 60 de ani, iar cea secundară apare la pacienții mai tineri și reprezintă 52% dintre cazurile de boală degenerativă a articulației șoldului.

Primele simptome sunt durerile care apar mai ales la mers, ulterior și în repaus. Diagnosticul se pune pe radiografie de șold care arată modificări în articulație și periarticular, eventual RMN.

Tratamentul preventiv este cel mai important și constă în păstrarea unei greutăți corporale optime, gimnastică 30 de minute pe zi (fără alergări, steper sau sărituri) și suplimente alimentare care ajută la menținerea cartilajului articular.

Tratamentul coxartrozei incipiente constă din administrarea de substanțe care ajută la menținerea cartilajului articular (cum ar fi de exemplu glucozamina), scădere ponderală și cât mai multă bicicletă medicinală.

Nu este indicat mersul mult pe jos sau pe teren accidentat, șezutul în fotolii foarte joase sau pentru mult timp. Practic din oră în oră este bine ca persoana respectivă să stea la orizontală. Dacă pacientul are nevoie să meargă mult pe jos, atunci se indică purtarea de baston (sau băț de excursionist). La toate aceste lucruri se adaugă fizioterapie care poate ajuta la reducerea inflamației, la refacerea cartilajului articular și nu în ultimul rând ajută la reducerea până la dispariție a durerii.

Tratamentul coxartrozei avansate este același în principiu cu cel de mai sus. Cu mențiunea că bastonul trebuie purtat permanet în mâna opusă de șoldul care doare sau în ambele mâini câte un baston (dacă sunt afectate ambele șolduri). De obicei în acest stadiu se indică protezarea șoldului (prin operație).

Programează-te acum online și beneficiază de consult de specialitate. Nu lăsa durerea de șold să îți afecteze sănătatea.

 

Dr. Alizzi Khalid

Medic specialist Reumatologie

Data: 29.12.2020
Taguri: coxartroza, coxartroza primara, coxartroza secundara, artroza soldului, simptome coxartroza, tratament coxartroza, fizioterapie, medic line prosper, medic line vitan, clinica medicala, clinica privata
Dr. Alizzi Khalid Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Alizzi Khalid
Medic Specialist
George Cosbuc Direcții
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Telefon: 0769 077 700

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate