Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

Cum reacționează pielea la frig

Pielea reprezintă interfața dintre organism și mediul exterior, având un rol esențial în percepția temperaturii ambientale, contribuind astfel la menținerea echilibrului termic al corpului. Medicii specialiști în dermatologie ne oferă soluții cu privire la îngrijirea pielii.

 

Structural, pielea este formată din 3 straturi:

  • Epidermul este stratul superficial, alcătuit din celule epiteliale. Nu este vascularizat, dar este traversat de câteva terminații nervoase libere. Stratul cornos este porțiunea sa externă și reprezintă principala barieră ce protejează pielea de substanțele chimice din mediu și împiedică pierderile de apă din țesut.
  • Dermul este stratul mijlociu al pielii, alcătuit din țesut conjunctiv cu fibre de colagen și elastină, într-o substanță fundamentală. Este bine vascularizat, conține nervi și majoritatea receptorilor nervoși ai pielii. Dermul este responsabil de rezistența mecanică și elasticitatea pielii.
  • Hipodermul este stratul cel mai profund, aflat între derm și fascia musculară. Este format din celule adipoase, fibre conjunctive și câteva vase sangvine și nervi, majoritatea străbătând hipodermul în drumul lor spre derm.

 

FUNCȚIILE PIELII ÎN RELAȚIA CU FRIGUL

  1. Percepția frigului

Fiind un organ aflat la suprafața corpului uman, pielea are un rol esențial în percepția temperaturii mediului înconjurător. La nivelul tegumentului se află receptorii nervoși pentru frig și pentru cald, dar și pentru durerea determinată de frig și căldură extremă. Interpretarea mesajului de la receptorii termici din piele are loc la nivelul creierului și reprezintă percepția temperaturii.

  1. Funcția izolatoare a pielii

Rolul cel mai important îl are hipodermul, care, prin conținutul în celule grase, asigură rolul de izolare termică pasivă. Conductivitatea termică a grăsimii este mai mică decât a altor țesuturi mai bogate în apă (mușchi, derm).

Rolul activ în termoreglare este asigurat de vasele de sânge din derm. De obicei, pielea devine caldă (vasodilatație) când corpul trebuie să cedeze căldură în exces și devine rece (vasoconstricție) când acesta trebuie să rețină căldură.

  1. Mecanismul de adaptare a pielii la frig
  • Răspuns autonom rapid – reflexe circulatorii (vasoconstricție, deschiderea șunturilor arterio-venoase);
  • Răspuns autonom lent – adaptare fiziologică, aclimatizare;
  • Răspuns comportamental – evitarea expunerilor inutile la frig, protecția prin îmbrăcăminte adecvată, învățare, experiență, tradiții.
  1. Reflexe circulatorii

Prin reglarea vascularizației, pielea poate pierde căldură (dilatarea vaselor din piele) sau o poate prezerva (vasoconstricție cutanată).

 

REACȚIILE ADVERSE ALE FRIGULUI LA NIVELUL PIELII

Reacții fiziologice ale pielii la frig

  • Senzația de disconfort de la nivelul pielii și deteriorarea funcțională

Pe măsură ce temperatura pielii scade, se percepe inițial disconfort, apoi frig și, în final, durere. În același timp, scade sensibilitatea tactilă (la atingere). Dacă temperatura pielii scade și mai mult, dispare și senzația de durere.

  • Uscăciunea pielii de la nivelul zonelor expuse la frig (față, mâini, buze)

Aceasta este cauzată umidității scăzute din mediul exterior și din interior (sistemele de încălzire usucă aerul).

  • Leziuni locale produse de frig

Degerăturile sunt consecința expunerii prelungite la temperatura de îngheț. Localizarea degerăturilor pe anumite segmente corporale variază în funcție de tipul și severitatea expunerii la frig. Cel mai frecvent sunt afectate degetele de la mâini, de la picioare, apoi pavilioanele urechilor, obrajii, nasul, mâinile etc. Prevenția se realizează prin folosirea îmbrăcămintei și încălțămintei adecvate, prin mișcarea extremităților.

Piciorul de tranșee și piciorul de imersie sunt urmarea expunerii la temperaturi superioare celei de îngheț (0-10 grade), în combinație cu umiditatea crescută, imobilitatea și încălțămintea constrictivă. Afecțiunea evoluează în 3 stadii. Primul stadiu se manifestă prin eritem (roșeață), edem (umflarea zonei) și sensibilitate crescută. În al doilea stadiu apar furnicături sau senzația de arsură, edem accentuat, amorțeală și flictene, iar în ultimul stadiu se instalează gangrena.

 

Reacții patologice la frig

  1. Reacții vasoconstrictive

Fenomenul Raynaud este o afecțiune în care, la expunerea la temperaturi scăzute sau la imersia în apa rece, se produce un spasm al arterelor, care determină scăderea fluxului sangvin în zona expusă la frig. Afectează degetele de la mâini, mai rar degetele picioarelor, nasul, pavilioanele urechilor. Aceleași fenomene se pot produce și ca urmare a unui stres emoțional important. Tipic, unul sau mai multe degete de la mâini devin albe, reci și amorțite. La reîncălzire, acestea devin roșii, edematiate și dureroase. Fenomenul Raynaud poate fi primar (nu se asociază cu alte afecțiuni și reprezintă o exagerare a răspunsului normal vascular la frig) sau secundar (parte a unei boli de țesut conjunctiv sau a altei afecțiuni sistemice).

Acrocianoza constă în apariția unei colorații violacee marmorate la nivelul extremităților, fiind precipitată/exacerbată de frig.

Eritrocianoza este o modificare a colorației tegumentelor, ce devin roșii-violacee, în special la nivelul zonelor bogate în țesut adipos (coapse, gambe), după expunerea la frig.

  1. Urticaria la frig

Este o urticarie fizică rară, o reacție de hipersensibilitate la frig, care constă în apariția de leziuni uricariene pe zonele expuse la temperaturi scăzute, în momentul reîncălzirii. Se poate asocia cu semne generale – dureri de cap, tahicardie, dificultăți de respirație, până la șoc anafilactic. În această situație, evitarea expunerii la frig este crucială. De obicei, răspunde inadecvat la medicamente antialergice (antihistaminice). Se poate încerca desensibilizarea la frig, în clinici specializate.

  1. Pernioamele

Sunt leziuni inflamatorii, roșii, umflate, dureroase sau pruriginoase, localizate la nivelul țesutului subcutanat și a dermului extremităților. Reprezintă o reacție anormală la temperaturi deasupra înghețului, în combinație cu umiditate crescută. Afectează în special copiii și femeile cu acrocianoză sau eritrocianoză. Distribuția leziunilor este bilaterală, simetrică, afectând mai frecvent degetele de la mâini sau picioare, călcâiele, gambele, fața etc. Evoluția este autolimitată, leziunile vindecându-se spontan în circa 3 săptămâni, dar recidivând iarna următoare.

  1. Dermatoze agravate de frig

Din cauza uscăciunii induse de frig, unele afecțiuni cronice se pot accentua în perioadele friguroase. Este cazul dermatitei atopice și a psoriazisului.

În tratamentul tuturor afecțiunilor induse de frig, un rol important îl au metodele de prevenire, care constau în evitarea expunerilor prelungite la temperaturi scăzute, folosirea îmbrăcămintei și încălțămintei călduroase, comode, neconstrictive, precum și încălzirea corespunzătoare a locuinței și a locului de muncă.

Pentru un consult de specialitate apelați la medicii Clinicilor Medic Line.

Dr. Marinescu Anne Marie, medic primar dermatologie, oferă consultații în Clinica Medic Line George Coșbuc. Vă puteți programa online aici.

 

Poți beneficia de consultații online prin apel audio-video atât cu plată cât și gratuit prin CNAS. Am creat serviciul TeleMedicLine special pentru tine, astfel încât să nu mai fie nevoie să te deplasezi la cabinetul medicului. Stai acasă și discută cu medicul dermatolog de la distanță.

Oriunde te-ai afla, suntem alături de tine atunci când ai nevoie!

Dr. Marinescu Anne Marie

  Medic Primar Dermatologie

Data: 29.12.2020
Taguri: cum reactioneaza pielea la frig, pielea in relatia cu frigul, leziuni ale pielii, medic dermatolog, fenomenul Raynaud, acrocianoza, eritrocianoza, urticaria la frig, pernioamele, dermatoze agravate de frig, medic primar dermatologie, dr marinescu anne marie, medic line, clinica medicala, medic line
Dr. Marinescu Anne Marie Medic Primar, Dermatologie
Dr. Marinescu Anne Marie
Medic Primar
George Cosbuc Direcții
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Telefon: 0769 077 700

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate