Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

De ce durerile articulare se accentuează în timpul iernii?

Odată cu instalarea anotimpului rece, durerile articulare se accentuează, iar pacienții cu afecțiuni ale aparatului locomotor se prezintă în număr tot mai mare la medic.

Cum se explică acest lucru?

Acest fenomen poate fi explicat printr-o încetinire a metabolismului în timpul iernii. Circulația sângelui încetinește, iar corpul trece în „modul de hibernare”, o fază de letargie parțială. Mai întâi sunt irigate organele vitale, cum ar fi creierul, iar mai apoi trunchiul, brațele și picioarele, cu mușchii și articulațiile.

Există în esență două tipuri de dureri articulare:

  • cele determinate de degenerescența cartilajului (artroza);
  • cele inflamatorii.

În cazul artrozei, frigul reduce vâscozitatea lichidului sinovial, astfel încât articulațiile sunt mai puțin lubrifiate și durerea prin frecare crește. Durerile inflamatorii, dimpotrivă, se diminuează la frig extrem și uscat, ca de exemplu într-o cameră rece. Frigul moderat al iernii, combinat cu o umiditate ridicată, generează mai multă durere.

Oricare ar fi formele tulburărilor reumatice, intensificarea durerii este întotdeauna declanșată de o cascadă de inflamații. Inflamația este caracterizată, printre altele, de o creștere a radicalilor liberi care circulă în țesuturi. Aceștia mențin inflamația și durerea.

Asimilarea unei doze suficient de mari de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și vitamina C, poate ajuta la reducerea episoadelor dureroase. Societatea Elvețiană de Nutriție recomandă să se consume cinci porții de fructe și legume în fiecare zi și o mână de nuci și semințe. De asemenea, recomandă consumul alimentelor complete. Administrarea simultană de vitamine trebuie discutată împreună cu medicul dumneavoastră.

 

Recomandări:

  • Deplasați-vă în mod regulat, în ciuda durerii și a frigului, pentru a vă activa metabolismul și pentru a stimula circulația și producerea lichidului sinovial.
  • Dacă preferați exercițiile de interioer -> kinetoterapie și hidrokinetoterapie, profitați de ofertele disponibile pe website-ul nostru.
  • Când faceți exerciții în aer liber, asigurați-vă că purtați haine groase, respectiv mănuși și căciulă. Articulațiile trebuie să fie mentinute calde, fără să transpirați.
  • Puteți ameliora durerea articulară expunând-o la căldură blândă în duș sau cada de baie, sau folosind dispozitive încălzite și masaj blând.
  • Dacă niciuna dintre acestea nu ajută, mergeți la medicul dumneavoastră. Vă va ajuta să faceți față climei reci și umede.
Data: 29.12.2020
Taguri: dureri articulare, frigul si articulatiile, metabolism pe timpul iernii, medic reumatolog, medic specialist, medic line, analize medicale, clinica privata, medc line prosper, medic line vitan
Dr. Alizzi Khalid Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Alizzi Khalid
Medic Specialist
Dr. Lungu Camelia Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Lungu Camelia
Medic Specialist
Dr. Flori Florentina Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Flori Florentina
Medic Specialist
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 0773 387 044
Barbu Vacarescu Direcții
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Telefon: 021 325 33 33
George Cosbuc Direcții
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Telefon: 0769 077 700

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate