Odată cu instalarea anotimpului rece, durerile articulare se accentuează, iar pacienții cu afecțiuni ale aparatului locomotor se prezintă în număr tot mai mare la medic.
Cum se explică acest lucru?
Acest fenomen poate fi explicat printr-o încetinire a metabolismului în timpul iernii. Circulația sângelui încetinește, iar corpul trece în „modul de hibernare”, o fază de letargie parțială. Mai întâi sunt irigate organele vitale, cum ar fi creierul, iar mai apoi trunchiul, brațele și picioarele, cu mușchii și articulațiile.
Există în esență două tipuri de dureri articulare:
În cazul artrozei, frigul reduce vâscozitatea lichidului sinovial, astfel încât articulațiile sunt mai puțin lubrifiate și durerea prin frecare crește. Durerile inflamatorii, dimpotrivă, se diminuează la frig extrem și uscat, ca de exemplu într-o cameră rece. Frigul moderat al iernii, combinat cu o umiditate ridicată, generează mai multă durere.
Oricare ar fi formele tulburărilor reumatice, intensificarea durerii este întotdeauna declanșată de o cascadă de inflamații. Inflamația este caracterizată, printre altele, de o creștere a radicalilor liberi care circulă în țesuturi. Aceștia mențin inflamația și durerea.
Asimilarea unei doze suficient de mari de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și vitamina C, poate ajuta la reducerea episoadelor dureroase. Societatea Elvețiană de Nutriție recomandă să se consume cinci porții de fructe și legume în fiecare zi și o mână de nuci și semințe. De asemenea, recomandă consumul alimentelor complete. Administrarea simultană de vitamine trebuie discutată împreună cu medicul dumneavoastră.
Recomandări: