Diabetul zaharat este una dintre bolile metabolice cronice, netransmisibile ale sistemului endocrin care implică tulburări ale metabolismelor glucidic, lipidic și proteic.
Diabetul zaharat declanșează atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau produce insulină, dar aceasta nu este utilizată în mod eficient.
Insulina este un hormon produs în mod natural de pancreas și are rolul de a transporta glucoza în celulele organismului care va fi folosită în celule pentru producerea de energie. Insulina ajută astfel la controlul nivelului de glucoză din sânge.
Atunci când insulina nu este utilizată de către organism în mod eficient, glucoza va rămâne în sânge la valori anormal de mari (crește glicemia peste valorile normale), iar celulele periferice nu primesc energia necesară. Glucoza este principala sursă de energie și provine din alimentele pe care un individ le consumă (ca principii nutritive se numesc carbohidrați sau glucide).
Principalele simptome care anunță debutul sau decompensarea diabetului zaharat:
(Atenție! – ele nu sunt obligatorii să fie prezente simultan sau la toți indivizii, existând variații mari de la o persoană la alta):
Diagnosticarea diabetului zaharat – criteriile OMS și ADA
GLICEMIE BAZALĂ (MG/DL) |
GLICEMIE LA 2H (MG/DL) (TTGO 75 G GLUCOZĂ) |
DIAGNOSTIC |
>126 |
>200 |
DIABET ZAHARAT |
100 – 125 |
140 – 199 |
PREDIABET |
<100 |
<140 |
NORMAL |
Medicul diabetolog - nutriționist este specialistul care:
Statistici alarmante privind diabetul zaharat
Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF), pe glob, la sfârșitul anului 2019:
Medic Specialist Diabet zaharat, Nutriție și boli metabolice
Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation