Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

Gonartroza sau boala genunchilor

Gonartroza sau artroza genunchiului este cea mai frecventă boală reumatică a genunchiului, întâlnită în mod special la femei.

Este o boala degenerativă a articulațiilor provocată de degenerarea cartilajului până la distrugerea completă a acestuia.

Există o predispoziție genetică la anumite persoane să dezvolte această afecțiune, ea fiind intens favorizată de o greutate corporală prea mare. Genunchii sunt încărcați cu suprasarcină și cedează cartilajul articular. Cartilajul articular este ca un fel de cauciuc ce se găsește în articulații între oase pentru a nu le lăsa să se frece între ele în timpul mișcării și pentru a absorbi șocurile. La persoanele cu gonartroză acest cartilaj se diminuază până la dispariție.

Apar astfel dureri, cracmente (pocnituri la îndoirea genunchilor), rotulele se fixează de osul din spate și nu mai sunt mobile, articulația se poate inflama, fiind roșie și/sau umflată (în acest ultim caz apare așa numita încălzire a gonartrozei).

Tratamentul pentru gonartroză

Tratamentul preventiv pentru gonartroză este cel mai important și constă în păstrarea unei greutăți corporale optime, 30 de minute pe zi gimnastică (fără alergări, steper sau sărituri) și suplimente alimentare care ajută la menținerea cartilajului articular.

  • Tratamentul pentru gonartroza incipientă constă în administrarea de substanțe care ajută la menținerea cartilajului articular (cum ar fi de exemplu glucozamina), infiltrații (injecții) intraarticulare cu acid hialuronic odată la 2 ani într-un genunchi, scădere ponderală și cât mai multă bicicletă medicinală.
  • Nu este indicat mersul mult pe jos sau pe teren accidentat, urcatul și coborâtul scărilor, șezutul în fotolii foarte joase sau pentru mult timp.
  • Dacă persoana are nevoie să meargă mult pe jos, atunci se indică purtarea de baston (sau băț de excursionist).
  • La toate aceste lucruri se adaugă:
    • fizioterapie care poate ajuta la reducerea inflamației, la refacerea cartilajului articular, previne formarea de calcificări ectopice (nepotrivite) și nu în ultimul rând ajută la reducerea până la dispariție a durerii;
    • aplicații cu nămol;
    • kinetoterapie prin care se tonifică mușchii coapsei, foarte afectați la un moment dat în gonartroză.

Tratamentul gonartrozei avansate este, în principiu, același cu cel de mai sus, cu mențiunea că bastonul trebuie purtat permanet în mâna opusă genunchiului care doare sau în ambele mâini câte un baston (dacă sunt afectați ambii genunchi) și infiltrațiile (injecții) intrarticulare cu acid hialuronic se vor face odată la 6 luni într-un genunchi. De obicei, în acest stadiu, se indică protezarea genunchiului (adică înlocuirea articulației genunchiului cu una sintetică prin operație).

În clinicile Medic Line puteți beneficia de numeroase proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, terapie cu nămol de Techirghiol și masaj.

Pentru un consult de specialitate, apelați cu încredere la unul dintre medicii noștri experimentați.

Vă așteptăm!

Data: 29.12.2020
Taguri: gonartroza, boala genunchilor, artroza genunchiului, boli reumatice, articulatii degenerative, tratament fonartroza, consult de specialitate, medic reumatolog, fizioterapie, kinetoterapie, terapie cu namol de techirghiol, medic line, clinica privata, preturi reumatologie, analize medicale
Dr. Alizzi Khalid Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Alizzi Khalid
Medic Specialist
Dr. Lungu Camelia Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Lungu Camelia
Medic Specialist
Dr. Flori Florentina Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Flori Florentina
Medic Specialist
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 0773 387 044
Barbu Vacarescu Direcții
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Telefon: 021 325 33 33
George Cosbuc Direcții
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Telefon: 0769 077 700

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate