Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Anunt important!
Avand in vedere evenimentele petrecute in Centrul Comercial Prosper, Clinica Medic Line Prosper, aflata in locatia Calea 13 Septembrie nr. 221-223-225, Sector 5, este inchisa temporar.
Va anuntam ca toti medicii din Prosper s-au relocat in clinicile noastre din Barbu Vacarescu si Vitan, astfel incat pacientii care aveau programari acolo sa fie consultati.
Veti fi contactati pentru noi detalii referitoare la programarea dumneavoastra. Facem tot posibilul sa ne intoarcem in scurt timp inapoi in sectorul 5, la pacientii nostri.

Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.
Echipa Medic Line.
Medic Line

Nutriția la gravide. Monitorizarea pe perioada sarcinii

Alimentația în timpul sarcinii este foarte importantă atât pentru binele mamei, cât și al copilului.

Medicului diabetolog - nutriționist îi revine rolul de supraveghere metabolică și nutrițională a sarcinii, fiind necesară o evaluare tip screening metabolic a gravidei la începerea sarcinii, cu reevaluare ulterioară la mijlocul perioadei - în apropierea săptămânii 20 de sarcină și ulterior spre finalul ei. 

Screeningul metabolic presupune un set complet de analize biochimice:

  • hemogramă, VSH;
  • glicemie, hemoglobina glicozilata (Hb A1C);
  • colesterol total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceride;
  • transaminaze GOT, GPT, GGT, proteine serice totale, uree, creatinină, acid uric;
  • calciu seric (total și ionic), magneziu seric, sideremie; 
  • Vitamina D serică (25 hidroxicolecalciferol) – opțional.

Orice modificare metabolică a valorilor biochimice (de ex.: hipoproteinemie, hiperuricemie, diselectrolitemii, carențe vitaminice sau minerale, funcția hepatică sau renală anormală) va trebui evaluată (diagnosticată și tratată) și monitorizată strict pe tot parcursul sarcinii.

Una dintre cele mai frecvente probleme metabolice ale sarcinii este diabetul gestațional.

Diabetul gestațional este diagnosticat prin screening (testare a toleranței la glucoza orala - 75g - TTGO) efectuat la toate gravidele în săptămâna 24-28 de sarcină (trimestrul 3). Acest tip de diabet este de obicei tranzitoriu şi se remite după naştere.

Totuşi, aceste femei au risc crescut de a face diabet zaharat tip 2 în cursul vieţii sau de a face din nou diabet gestaţional la o sarcină viitoare.

Studiile arată faptul că gravidele diagnosticate cu diabet gestaţional pot fi echilibrate în proporţie de 80-90% doar prin modificarea stilului de viaţă (dietă, exerciţiu fizic). Dacă glicemia nu scade doar prin modificarea stilului de viaţă (dietă, mișcare), singurul tratament aprobat momentan pentru utilizare în sarcină este insulina.

Apelează la Dr. Florea Luminița, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. Programează-te online, aici, pentru un consult de specialitate.

 

Dr. Florea Lavinia Luminița

Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Vitan
Str. Brândușelor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, București
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line George Cosbuc
Str. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Medic Line Prosper
Calea 13 Septembrie 221-223-225, Etaj 3, Sector 5, București
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate