Pentru pacienții diagnosticați cu cancer, nutriția joacă un rol esențial sub mai multe aspecte:
Malnutriția este frecvent întâlnită la pacienții cu cancer, fiind deja prezentă în momentul diagnosticării bolii în marea majoritate a cazurilor de cancer („slăbirea neintenționată a pacientului” este un semn de suspiciune a bolii canceroase pentru pacient și de cele mai multe ori printre primele semne de boală oncologică).
Starea de malnutriție prezintă un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, asupra comportamentului său în general, asupra ratei și severității complicațiilor bolii oncologice, a toleranței tratamentului oncologic ales, dar și asupra prognosticului individual al bolii și al mortalității pacientului. Malnutriția în sine se asociază cu un prognostic negativ al bolii, cu creșterea morbidității și a mortalității oncologice.
Cauzele malnutriției în cancer sunt:
Planul de terapie nutrițională în cancer cuprinde recomandări nutriționale specific adaptate fiecărui caz în parte (dieta personalizată pe calorii și nutrienți), introducerea de suplimente nutritive orale atunci când alimentația normală nu mai poate acoperi necesarul energetic zilnic sau o nutriție enterală sau parenterală suportivă pentru fazele mai avansate de boală.
Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation