Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Anunt important!
Avand in vedere evenimentele petrecute in Centrul Comercial Prosper, Clinica Medic Line Prosper, aflata in locatia Calea 13 Septembrie nr. 221-223-225, Sector 5, este inchisa temporar.
Va anuntam ca toti medicii din Prosper s-au relocat in clinicile noastre din Barbu Vacarescu si Vitan, astfel incat pacientii care aveau programari acolo sa fie consultati.
Veti fi contactati pentru noi detalii referitoare la programarea dumneavoastra. Facem tot posibilul sa ne intoarcem in scurt timp inapoi in sectorul 5, la pacientii nostri.

Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.
Echipa Medic Line.
Medic Line

Nutriția oncologică

Pentru pacienții diagnosticați cu cancer, nutriția joacă un rol esențial sub mai multe aspecte:

  • este dovedită relația de tip cauză-efect între o alimentație nesănătoasă (ca și prezență simultană a bolilor metabolice: obezitate, dislipidemie, boala cardiovasculară, neurovasculară, diabet) cu apariția anumitor tipuri de cancer: cancer de colon, cancer esofagian, cancer pancreatic, cancerul la sân.
  • o alimentație sănătoasă, echilibrată și prevenirea apariției malnutriției sunt recomandate pe perioada tratamentului bolii oncologice (chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicală), dar și ca metodă de prevenție în apariția bolii oncologice propriu-zise sau a recăderilor de boală sau metastazelor.

Malnutriția este frecvent întâlnită la pacienții cu cancer, fiind deja prezentă în momentul diagnosticării bolii în marea majoritate a cazurilor de cancer („slăbirea neintenționată a pacientului” este un semn de suspiciune a bolii canceroase pentru pacient și de cele mai multe ori printre primele semne de boală oncologică).

Starea de malnutriție prezintă un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, asupra comportamentului său în general, asupra ratei și severității complicațiilor bolii oncologice, a toleranței tratamentului oncologic ales, dar și asupra prognosticului individual al bolii și al mortalității pacientului.  Malnutriția în sine se asociază cu un prognostic negativ al bolii, cu creșterea morbidității și a mortalității oncologice.

Cauzele malnutriției în cancer sunt:

  • reducerea aportului caloric prin scăderea apetitului și a porțiilor de mâncare (apetit selectiv, grețuri, vărsături);
  • scăderea activității fizice zilnice și activarea sistemului inflamator specific bolii.

Planul de terapie nutrițională în cancer cuprinde recomandări nutriționale specific adaptate fiecărui caz în parte (dieta personalizată pe calorii și nutrienți), introducerea de suplimente nutritive orale atunci când alimentația normală nu mai poate acoperi necesarul energetic zilnic sau o nutriție enterală sau parenterală suportivă pentru fazele mai avansate de boală.

 

Dr. Florea Lavinia Luminița

Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Vitan
Str. Brândușelor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, București
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line George Cosbuc
Str. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Medic Line Prosper
Calea 13 Septembrie 221-223-225, Etaj 3, Sector 5, București
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate