Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Anunt important!
Avand in vedere evenimentele petrecute in Centrul Comercial Prosper, Clinica Medic Line Prosper, aflata in locatia Calea 13 Septembrie nr. 221-223-225, Sector 5, este inchisa temporar.
Va anuntam ca toti medicii din Prosper s-au relocat in clinicile noastre din Barbu Vacarescu si Vitan, astfel incat pacientii care aveau programari acolo sa fie consultati.
Veti fi contactati pentru noi detalii referitoare la programarea dumneavoastra. Facem tot posibilul sa ne intoarcem in scurt timp inapoi in sectorul 5, la pacientii nostri.

Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.
Echipa Medic Line.
Medic Line

Nutriția și slăbitul în timpul perioadei de lăuzie și alăptare

După naştere (perioada de lăuzie, perioada de alăptare) organismul mamei trece prin numeroase modificări, una dintre ele fiind pierderea în greutate. Pentru revenirea corectă la o greutate anterioară sarcinii este recomandată o dietă echilibrată și sănătoasă.

Dietele agresive, cu structură nutrițională anormală - tip diete intensiv proteice, ketogenice, vegane, disociate sunt total contraindicate mamelor imediat după naștere și în special pe perioada alăptării. Aceste diete sunt extrem de dezechilibrate ca aport nutrițional și amenințătoare asupra stării de sănătate atât a mamei cât și a copilului. Mama aduce copilului prin laptele matern aportul fiziologic de nutrienți, vitamine și minerale, și de aceea orice modificare de aport nutrițional al mamei va influența și statusul nutrițional al copilului, cu implicații asupra creșterii și dezvoltării ulterioare a bebelușului.

Pe perioada post-partum (după naștere) este de preferat să nu apară mesele de noapte, așa numitele “gustări de alăptare pe timpul nopții”, deoarece prezența laptelui (cantitatea și calitatea laptelui matern) nu este condiționată de prezența mesei mamei la fiecare masă de alăptare a bebelușului. Mai exact, nu este nevoie ca mama să mănânce de fiecare dată când alăptează. Este important pentru mamă să reușească să își disciplineze un orar corect al meselor pe timpul zilei, să nu sară peste mesele principale și să nu mănânce haotic, la întâmplare sau noaptea, recuperând pe timpul nopții ceea ce nu a avut timp să mănânce în timpul zilei.

Nu este indicată suplimentarea generoasă a caloriilor. Conform unor vechi recomandări, mama care alăptează necesită un aport caloric mare, cu suplimentări de până la sute de calorii/zi față de o femeie care nu alăptează, acest lucru putând duce la o creștere și mai mare în greutate, organismul stocând aceste calorii suplimentare sub formă de grăsime.

În consecință, mama se va îngrășa mai mult față de momentul final al sarcinii sau imediat post-partum (după naștere) în loc să slăbească fiziologic prin alăptare și dietă echilibrată. 

Sportul este bine venit, frecvența lui ar trebui să fie la un ritm rezonabil (de ex. cam de trei ori pe săptămână sport la intensitate medie: 50-60 minute/ședință, iar pentru restul zilelor, activități ușoare: plimbare, dans, înot, etc.

Foarte important este ritmul și perioada alocată slăbirii. Scăderea în greutate până la o valoare ideală (vechea greutate de dinainte de sarcină) să se facă lent, fără a se forța organismul către cifre greu de susținut din punct de vedere al sănătății. Recomandările corecte sunt pentru o scădere de 0,5 kilograme/săptămână. La acest ritm de slăbire organismul poate să susțină fără probleme funcția de alăptare (o scădere mai agresivă în greutate poate deveni amenințătoare pentru alăptare, cu diminuarea cantitativă și calitativă a lactației până la dispariția ei totală). Pentru mamele care nu alăptează, ritmul de scădere în greutate poate crește până la 1 - 1,5 kilograme/săptămână.

Pentru o dietă personalizată, adaptată fiecărui organism în parte, apelați cu încredere la Dr. Florea Luminița, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice. Este printre puținii medici acreditați internațional.

 

Dr. Florea Lavinia Luminița

Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Vitan
Str. Brândușelor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, București
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line George Cosbuc
Str. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Medic Line Prosper
Calea 13 Septembrie 221-223-225, Etaj 3, Sector 5, București
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate