Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

Osteoporoza. Informații și sfaturi pentru prevenirea apariției acesteia

          Osteoporoza este o boală scheletică sistemică ce se caracterizează prin scăderea masei osoase, deteriorarea microarhitecturii osoase, creșterea fragilității osoase și a riscului de producere a fracturilor (mai ales la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor, încheieturii mâinii, humerusului, coastelor, pelvisului).

Cea mai frecventă cauză de osteoporoză apare după instalarea menopauzei, ca urmare a deficitului estrogenic, ce determină pierdere osoasă, dar pot exista și alte cauze (medicamentoase, nutritive, afecțiuni medicale) care pot determina osteoporoza secundară.

De reținut! Osteoporoza nu doare! Ea nu prezintă simptome.

          Principalele modificări sesizate de pacienți sau de cei apropiați acestora sunt legate de modificările secundare producerii fracturilor: scăderea în înălțime, accentuarea cifozei dorsale cu proiecția anterioara a capului, durere.

În principiu, fracturile osteoporotice sunt secundare unui traumatism sau unei căderi, dar există și situații când acestea se produc în urma unor traumatisme minime, precum ridicarea unei greutăți, în urma efortului de tuse sau chiar spontan.

          Investigația pentru diagnosticarea osteoporozei este absorbțiometria duala cu raze X (DXA), iar indicațiile clinice ale acesteia (DXA) sunt: stabilirea diagnosticului, stabilirea riscului de fractură, monitorizarea tratamentului antiosteoporotic, precum și stabilirea progresiei bolii.

          Diagnosticarea precoce a osteoporozei, cuantificarea scăderii masei osoase, precum și a riscului de fractură au un rol important în alegerea tratamentului ce poate avea rol de încetinire sau de inversie a progresiei osteoporozei.

          Pentru a preveni apariția osteoporozei sunt necesare modificarea stilului de viață, renunțarea la fumat, la alcool, efectuarea exerciţiilor în mod regulat, aport suficient de calciu zilnic, alimentație bogată în produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, somon, sardine, soia, tofu, vitamina D.

Osteoporoza nu trebuie să vă afecteze viața de zi cu zi!

Nu lăsați osteoporoza să vă răpească dreptul la o viață normală în care să vă bucurați de plimbări, activități și familie!

Programați-vă la un consult de specialitate. Doamna dr. Flori Florentina vă va oferi tot suportul și atenția de care aveți nevoie.

Dr. Flori Florentina

Medic specialist reumatologie

Data: 22.07.2021
Taguri: osteoporoza, risc de fracturi, simptome osteoporoza, preventie osteoporoza, osteodensitometrie, dexa, programare online, dr Flori Florentina, reumatologie, Medic Line Barbu Vacarescu
Dr. Flori Florentina Medic Specialist, Reumatologie
Dr. Flori Florentina
Medic Specialist
Barbu Vacarescu Direcții
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Telefon: 021 325 33 33
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 0773 387 044

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate