Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Medic Line

Electromiografie – EMG

Electromiografia (EMG) este procedura realizată de medicul neurolog prin care evaluează funcțiile nervilor periferici și a activității musculare. Denumirea corectă este electroneuromiografie.

Electromiografia are un rol important în evaluarea pacienților cu boli neuromusculare.

În ce constă examenul electromiografic (EMG):

Examenul electrodiagnostic începe întotdeauna cu studiul conducerii nervoase. Rezultatele obținute prin studiul de conducere nervoasă sunt utilizate pentru planificarea și interpretarea examenului cu ac. În situații speciale, medicul neurolog poate opta doar pentru una dintre acestea.

Cele mai importante teste din cadrul electromiografiei EMG sunt:

  • studiul conducerii nervoase (NCS);
  • electromiografia cu ac (EMG);
  • alte studii speciale (stimularea nervoasă repetitivă, studiul reflexului de clipire s.a.) în funcție de patologia suspectată.

Studiul conducerii nervoase (NCS) se realizează prin stimularea cu ajutorul unei mici descărcări de curent electric a nervilor periferici în anumite zone ale corpului și culegerea răspunsului acestora.

Electromiografia cu ac se realizează prin introducerea în anumiți mușchi a unui electrod ac de unică folosința pentru a înregistra activitatea mușchiului în repaus, în contracție progresivă și contracție maximă.

Electromiografia este în general o investigație bine tolerată de pacienți, chiar dacă stimularea electrică și introducerea acului în mușchi produc un disconfort variabil în funcție de parametrii curentului aplicat, de mușchii investigați și de toleranța fiecărui pacient. Cooperarea cât mai bună a pacientului pe tot parcursul examinării este foarte importantă.

Pentru că în corpul uman sunt mulți nervi și sute de mușchi, electromiografia se efectuează numai în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, în care se specifică suspiciunea de diagnostic. În funcție de suspiciunea de diagnostic și după o scurtă discuție cu medicul examinator și un examen fizic țintit, acesta va stabili un plan de evaluare a anumitor nervi și mușchi, astfel încât să obțină informația necesară diagnosticului cu un minim disconfort pentru pacient.

Contraindicații:

Deoarece examinarea cu ac implică un risc minim de sângerare, ea nu se poate efectua la pacienții aflați în tratament anticoagulant (Sintrom, Trombostop, Eliquis, Pradaxa, Xarelto) sau care au tulburări de coagulare a sângelui.

Ce pregătiri sunt necesare pentru examenul EMG / Recomandări:

  • Nu aplicați uleiuri sau loțiuni pe piele în ziua procedurii, deoarece acestea pot interfera cu transmiterea și culegerea semnalelor electrice.
  • Se recomandă ca îmbrăcămintea purtată să fie lejeră, fiind necesară destul de frecvent examinarea copsei, umărului, spatelui.
  • Temperatura pielii trebuie să nu fie sub 32-34⁰C, astfel că în anotimpul rece va trebui să vă prezentați la clinică mai devreme cu cel puțin 20 de minute față de ora programării pentru a vă încălzi.

Dacă ați efectuat un examen EMG anterior și aveți rezultatele disponibile, luați-le cu dumneavoastră.

Cât durează un EMG:

Durata efectuării unei electromiografii variază între 20 și 90 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate înainte de începerea procedurii.

Boli neuromusculare pentru evaluarea cărora este indicată electromiografia:

  • Sindromul de tunel carpian
  • Sindromul de tunel cubital
  • Polineuropatii
  • Radiculopatii (hernii de disc)
  • Plexopatii
  • Scleroza laterală amiotrofica
  • Miastenie Gravis
  • Sindrom miasteniform
  • Boli musculare (polimiozită, distrofie musculară, alte miopatii)
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Durere neuropată

Dr. Dragomir Andreea este medic specialist neurolog și are competențe în Ecografia Doppler Cervico-Cerebrală și Electromiografie (EMG).

Vă puteți programa pentru un consult în Clinica Medic Line din Vitan aici sau la numărul de telefon: 0773 387 044.

Oferte și pachete promoționale:

  • Electroneurografie (ENG) fără ac –> 380 lei
  • Electromiografie (EMG) cu ac –> 480 lei
  • Pachet: Electroneurografie (ENG) fără ac + Consultație –> 650 lei
  • Pachet: Electromiografie (EMG) cu ac + Consultație –> 750 lei

 

Dr. Dragomir Andreea

Medic Specialist Neurologie

Competențe în Electromiografie

Data: 10.11.2020
Taguri: Emg, electromiografie, medic specialist neurology, nervi periferici, activitati musculare, electroneuromiografie, boli neuromusculare, examen emg, emg cu ac, emg fara ac, pachete medicale la oferta, Dragomir Andreea, Medic Line, clinici medicale de incredere, clinica medicala prosper, clinica medica
Dr. Dragomir Andreea Medic Specialist, Neurologie
Dr. Dragomir Andreea
Medic Specialist
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 0773 387 044

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line Busteni
Bd. Libertatii Nr. 192, Busteni, Prahova
Medic Line Vitan
Str. Branduselor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, Bucuresti
Medic Line George Cosbuc
Bd. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate