Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Anunt important!
Avand in vedere evenimentele petrecute in Centrul Comercial Prosper, Clinica Medic Line Prosper, aflata in locatia Calea 13 Septembrie nr. 221-223-225, Sector 5, este inchisa temporar.
Va anuntam ca toti medicii din Prosper s-au relocat in clinicile noastre din Barbu Vacarescu si Vitan, astfel incat pacientii care aveau programari acolo sa fie consultati.
Veti fi contactati pentru noi detalii referitoare la programarea dumneavoastra. Facem tot posibilul sa ne intoarcem in scurt timp inapoi in sectorul 5, la pacientii nostri.

Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.
Echipa Medic Line.
Medic Line

Nutriția la copii sau vârstnici

Copiii și vârstnicii reprezintă două grupe de vârstă extreme, cu nevoi nutriționale speciale și care trebuie adaptate perioadei de creștere, respectiv regresiune.

Dacă la grupa copiilor predomină în special tulburări ale statusului nutrițional de tip supraponderalitate - obezitate (prin aport caloric dezechilibrat și lipsa mișcării), la vârstnici, pe fondul modificărilor de apetit, a patologiilor asociate specifice vârstei, a sedentarismului fizic și inactivității intelectuale, apar în special modificări de tip denutriție, demineralizări, hipovitaminoze.

Screening-ul metabolic și hormonal al copilului pentru aprecierea statusului nutrițional și a stării de sănătate generale (bilanțul metabolic) cuprinde:

  • screeningul metabolic clasic la care se adaugă cel hormonal: TSH, free T4, ATPO;
  • cortizol seric și cortizol liber urinar;
  • GH (hormon de creștere), IGF1;
  • leptina - opțional;
  • parathormon - opțional;
  • pentru fetițe: FSH, LH, estrogen seric;
  • pentru băieți: testosteron seric.

Monitorizarea clinică se va face prin evaluarea greutății cu un analizator de compoziție corporală care apreciază corect evoluția masei musculare, a masei osoase și a grăsimii, și  prin măsurarea ritmului de creștere și dezvoltare în înălțime sau a caracterelor de maturizare sexuală specifice vârstei copilului.

Interpretarea rezultatelor biochimice și a examenelor clinice, precum și modificările de stil de viață care se impun ulterior acestor evaluări vor fi realizate într-o echipă multidisciplinară formată din: nutriționist (diabetolog), endocrinolog și psihoterapeut (la nevoie).

Nutriția vârstnicului: malnutriția specifică vârstei înaintate apare printr-o modificare a aportului caloric, o scădere a apetitului cu reducerea porțiilor zilnice, dereglarea orarului meselor, alături de un apetit selectiv pentru anumite alimente. Preferințele monotone pentru anumite alimente și o alimentație fără diversitate nutrițională favorizează instalarea carențelor și a dezechilibrelor în organism.

Apariția malnutriției la vârstnici se corelează cu declanșarea sau agravarea unor boli metabolice (diabet zaharat, dislipidemie, gută), agravarea patologiilor preexistente (boli cardiace, boli neurologice), scăderea imunității generale.

Se recomandă monitorizarea stării nutriționale, dietă echilibrată și monitorizare periodică a stării de sănătate la 3 - 6 luni prin screening metabolic complet.

Apelează la Dr. Florea Luminița, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Programează-te acum online, simplu și rapid.

 

Dr. Florea Lavinia Luminița

Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Vitan
Str. Brândușelor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, București
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line George Cosbuc
Str. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Medic Line Prosper
Calea 13 Septembrie 221-223-225, Etaj 3, Sector 5, București
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate