Str. George Cosbuc 42-44, Sector 5
Str. Branduselor 2-4, Sector 3
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2
Anunt important!
Avand in vedere evenimentele petrecute in Centrul Comercial Prosper, Clinica Medic Line Prosper, aflata in locatia Calea 13 Septembrie nr. 221-223-225, Sector 5, este inchisa temporar.
Va anuntam ca toti medicii din Prosper s-au relocat in clinicile noastre din Barbu Vacarescu si Vitan, astfel incat pacientii care aveau programari acolo sa fie consultati.
Veti fi contactati pentru noi detalii referitoare la programarea dumneavoastra. Facem tot posibilul sa ne intoarcem in scurt timp inapoi in sectorul 5, la pacientii nostri.

Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.
Echipa Medic Line.
Medic Line

Nutriția pentru bolile metabolice

Bolile metabolice sunt caracterizate prin reacţii chimice anormale care pot produce modificări ale procesului metabolic.

Cele mai frecvente boli metabolice sunt:

  • dislipidemiile - hipercolesterolemiile, hipertrigliceridemiile;
  • diabetul zaharat;
  • hiperuricemia / guta.

Pentru diagnosticarea afecțiunilor metabolice se recomandă un screening metabolic complet la fiecare 6 luni. Analizele biologice mai vechi de 6 luni nu mai pot avea valoare diagnostică corectă și trebuie repetate.

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune a pancreasului, organ care în mod normal prin secreția sa de insulină asigură un nivel constant al glucozei în sânge.

Glucoza din sânge crește fiziologic ca urmare a aportului de glucide din alimentație, dar pancreasul trebuie, ca prin secreția sa de insulina, să readucă glicemia la valori normale. În momentul în care apare scăderea numărului de celule pancreatice secretoare de insulină până la dispariția lor completă, nivelul glucozei în sânge nu va mai putea fi controlat corespunzător și se vor înregistra valori ale glicemiei modificate (peste 115 mg/dl). În acest caz se va pune diagnosticul de diabet zaharat.

Sunt cunoscute mai multe forme de diabet zaharat, cele mai întâlnite fiind:

  • diabetul zaharat de tip 1;
  • diabetul zaharat de tip 2;
  • diabetul gestațional.

1. Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat printr-o distrucție aproape completă a celulelor secretoare de insulină (de tip autoimun), cu lipsa secreției de insulină. În consecință, este nevoie de o substituție a acesteia prin administrare de insulină ca tratament obligatoriu pentru controlul bolii.

2. Diabetul zaharat de tip 2 este caracterizat printr-o disfuncție a celulelor secretoare de insulină (persistă secreția de insulină în organism) cu scăderea secreției de insulină (este eliberată inadecvat) sau o acțiune periferică scăzută a insulinei (este împiedicată să aibă o acțiune adecvată la nivel celular în periferie). Abordarea se face în funcție de stadiul de descoperire al diabetului și de gradul de dezechilibru glicemic: dietă, asocierea medicamentației sau a insulinoterapiei.

3. Diabetul gestaţional - diagnosticul se pune prin screening efectuat la toate gravidele în săptămâna 24 - 28 de sarcină (trimestrul 3). Acest tip de diabet este de obicei tranzitoriu şi se remite după naştere. Gravidele diagnosticate cu diabet gestaţional pot fi echilibrate în proporţie de 80-90% doar cu modificarea stilului de viaţă (dietă, exerciţiu fizic). Dacă glicemia nu scade doar prin modificarea stilului de viaţă (dietă, mișcare), singurul tratament aprobat momentan care poate fi utilizat în sarcină este insulina.

4. Prediabetul reprezintă acele modificări metabolice care nu intră în diagnosticul de diabet zaharat dar preced instalarea diabetului zaharat într-un interval mai mare sau mai mic de timp și nu se poate preciza cu exactitate acest lucru.

Acestea modificări metabolice sunt:

  • IFG (impared fasting glucose) -> glicemie a jeun (pe nemâncate) între 110-126 mg/dl;
  • IGT (impared glucose tolerance) -> glicemia la 2 ore de la administrarea a 75 g de glucoză are valori între 140-199 mg/dl. O abordare corectă din punct de vedere al dietei și stilului de viață în momentul depistării modificărilor de tip prediabet poate încetini instalarea diabetului zaharat.

Alimentația este primul pas în controlul și tratamentul bolii diabetice după ce a fost diagnosticată. Neglijarea sau nerespectarea dietei va sabota orice tratament de tip hipoglicemiant (medicație sau insulină), grăbind apariția complicațiilor acute sau cronice ale diabetului.

Dislipidemia este o afecțiune în care apare modificarea nivelului seric, al colesterolului și/sau al trigliceridelor. Are un caracter etiologic mixt, poate fi cauzată de aportul alimentar incorect, sedentarism, stres, dar are și o determinare genetică, familială (moștenită). Este un factor de risc independent pentru diabetul zaharat și bolile cardiovasculare –> infarct miocardic, accident vascular. Trebuie tratată ferm și susținută printr-o dietă corectă și medicație specifică: statine, fibrate, suplimente și monitorizare periodică la 3-6 luni prin screening metabolic.

Hiperuricemia - guta este o afecțiune metabolică caracterizată printr-o dereglare a metabolismului proteic – aportul de proteine din dieta zilnică (carne, pește, lactate, ouă, vegetale) nu mai poate fi corect metabolizat de către organism, rămânând în sânge rezidurile metabolice rezultate din metabolizarea proteinelor (adică acidul uric) care va crește progresiv. În funcție de cantitatea de acid uric din sânge manifestările pot fi inițial asimptomatice, descoperite doar la analize sau devin ulterior simptomatice la valori crescute ale acidului uric: manifestări urinare (calculi renali) sau manifestări articulare (crize de gută).

Se tratează prin dietă și medicație specifică, cu monitorizare periodică la 3-6 luni prin screening metabolic.

 

Dr. Florea Lavinia Luminița

Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Nutriționist acreditat internațional SCOPE- World Obesity Federation

Avem întotdeauna grijă de sănătatea ta.

Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care alege să apeleze la serviciile noastre medicale. Oferim acces la tehnologii de cea mai bună calitate și punem la dispoziție tot suportul medicilor devotați și competenți.
Medic Line Vitan
Str. Brândușelor Nr. 2-4, Etaj 1, Sector 3, București
Medic Line Barbu Vacarescu
Str. Barbu Vacarescu Nr. 42A, Sector 2, Bucuresti.
Medic Line George Cosbuc
Str. George Cosbuc Nr. 42-44, Sector 5, Bucuresti.
Medic Line Prosper
Calea 13 Septembrie 221-223-225, Etaj 3, Sector 5, București
Abonează-te acum la newsletter-ul nostru.
© Toate drepturile rezervate