Electromiografia (EMG) este procedura realizată de medicul neurolog prin care evaluează funcțiile nervilor periferici și a activității musculare. Denumirea corectă este electroneuromiografie.
Electromiografia are un rol important în evaluarea pacienților cu boli neuromusculare.
Examenul electrodiagnostic începe întotdeauna cu studiul conducerii nervoase. Rezultatele obținute prin studiul de conducere nervoasă sunt utilizate pentru planificarea și interpretarea examenului cu ac. În situații speciale, medicul neurolog poate opta doar pentru una dintre acestea.
Cele mai importante teste din cadrul electromiografiei EMG sunt:
Studiul conducerii nervoase (NCS) se realizează prin stimularea cu ajutorul unei mici descărcări de curent electric a nervilor periferici în anumite zone ale corpului și culegerea răspunsului acestora.
Electromiografia cu ac se realizează prin introducerea în anumiți mușchi a unui electrod ac de unică folosința pentru a înregistra activitatea mușchiului în repaus, în contracție progresivă și contracție maximă.
Electromiografia este în general o investigație bine tolerată de pacienți, chiar dacă stimularea electrică și introducerea acului în mușchi produc un disconfort variabil în funcție de parametrii curentului aplicat, de mușchii investigați și de toleranța fiecărui pacient. Cooperarea cât mai bună a pacientului pe tot parcursul examinării este foarte importantă.
Pentru că în corpul uman sunt mulți nervi și sute de mușchi, electromiografia se efectuează numai în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, în care se specifică suspiciunea de diagnostic. În funcție de suspiciunea de diagnostic și după o scurtă discuție cu medicul examinator și un examen fizic țintit, acesta va stabili un plan de evaluare a anumitor nervi și mușchi, astfel încât să obțină informația necesară diagnosticului cu un minim disconfort pentru pacient.
Deoarece examinarea cu ac implică un risc minim de sângerare, ea nu se poate efectua la pacienții aflați în tratament anticoagulant sau care au tulburări de coagulare a sângelui.
Dacă ați efectuat un examen EMG anterior și aveți rezultatele disponibile, luați-le cu dumneavoastră.
Durata efectuării unei electromiografii variază între 20 și 90 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate înainte de începerea procedurii.
Dr. Dragomir Andreea este medic specialist neurolog și are competențe în Ecografia Doppler Cervico-Cerebrală și Electromiografie (EMG).
Vă puteți programa pentru un consult în Clinica Medic Line din Vitan la numărul de telefon: 0773 387 044.